Sukces projektu "UWOLNIENI"

Z dumą informujemy o zakończeniu realizacji niezwykle wartościowego projektu "Uwolnieni".

Zespół Fundacji Sławek zaangażował się całym sercem w to przedsięwzięcie! Ogromnie cieszymy się ze współpracy z realizatorem projektu - Fundacją Podlaskie Centrum Radiowe.

Bohaterowie „Uwolnionych”, to ludzie, którzy wyrwali się z kręgu nienawiści i przemocy, których wcześniejsze, „poprzednie” życia pełne były gniewu, problemów, uzależnień. „Uwolnieni” to projekt mający na celu przeciwdziałanie powrotom do przestępczości oraz prewencję przed wchodzeniem w konflikty z prawem. Realizując go odwiedziliśmy wychowanków Młodzieżowych Ośrodków Wychowawczych, ale także zakłady karne i szkoły średnie. Bohaterowie „Uwolnionych”, to ludzie, którzy wyrwali się z kręgu nienawiści i przemocy, których wcześniejsze, „poprzednie” życia pełne były gniewu, problemów, uzależnień. Przeżywali tragedie i poniżenia. Byli uwikłani w ciemne interesy, wyłudzali pieniądze, stosowali przemoc, z zabiciem człowieka włącznie. To ludzie prawdziwi. Ścigani listami gończymi, niektórzy z nich wielokrotnie aresztowani i skazywani wyrokami sądów na pobyt w więzieniu. Teraz są wolni. Przeżyli przebudzenie i odbudowę. Nawrócenie. Mają rodziny, pracują, są szczęśliwi. Starają się pomagać innym – wszystkim tym, którzy tej pomocy potrzebują, tak jak oni sami kiedyś. Uwolnieni.

W ramach projektu wraz z realizatorem: Fundacją Podlaskie Centrum Radiowe odwiedziliśmy 16 instytucji w tym szkoły, Młodzieżowe Ośrodki Wychowawcze oraz Zakłady Karne. W spotkaniach wzięło udział ponad 500 osób w tym: młodzież szkolna, młodzież zagrożona wykluczeniem społecznym, więźniowie i byli więźniowie. Opowiedzieliśmy 6 historii osób które z sukcesem przeszły drogę od przestępczości do życia uczciwego, godnego i trzeźwego. Wykonaliśmy 5 konspektów zajęć lekcyjnych dla edukatorów i nauczycieli, które następnie udostępniliśmy na zasadach Open Source.

Konspekty zajęć lekcyjnych dla młodzieży w zakresie przeciwdziałania przemocy dla nauczycieli utworzone w ramach projektu "Uwolnieni" na stronie: http://uwolnieni.edu.pl/category/konspekty/

Więcej o projekcie na stronie: www.uwolnieni.edu.pl

Ps. Jeśli podoba Ci się to co robimy wspieraj naszą misję stałym przelewem lub przekaż 1% podatku!

Razem możemy zmienić świat wokół nas!

Dziękujemy!