Międzynarodowy Dzień Mediacji

19.10.2017

Kochani!

Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Mediacji. Według Nas mediacja jest najlepszym sposobem na ugodowe rozwiązywanie konfliktów dając szansę zwaśnionym stronom na pojednanie a czasem nawet znaczną poprawę relacji. Zespół mediatorów Fundacji Sławek na co dzień prowadzi mediacje karne, rodzinne oraz często bardzo trudne mediacje po wyroku. Od początku pojawienia się idei mediacji w Polsce byliśmy zaangażowani w prace na rzecz jej wprowadzenia do polskiego systemu prawnego.

W tym dniu wspominamy także świętej pamięci Janinę Waluk, wspaniałą kobietę i przyjaciółkę,  niezłomną orędowniczkę wprowadzenia mediacji do polskiego systemu prawnego. To dzięki jej staraniom możemy dziś obchodzić Tydzień Mediacji w naszym kraju.

Z okazji tego święta Grażyna Samulska - stały mediator Sądu Okręgowego w Warszawie oraz Sądu Okręgowego Warszawa-Praga, wpisana do wykazu osób godnych zaufania uprawnionych do przeprowadzania postępowania mediacyjnego w sprawach karnych, mediator Fundacji „Sławek”, przeprowadziła spotkania warsztatowe na temat mediacji w Areszcie Śledczym w Warszawie Grochowie oraz Areszcie Śledczym w Warszawie Służewcu, przybliżając zasady i zadania mediacji zarówno funkcjonariuszom Służby Więziennej jak i osadzonym kobietom i mężczyznom.

Warsztaty spotkały się ze znakomitym przyjęciem ze strony słuchaczy o czym świadczy fakt, że pytaniom nie było końca, a zainteresowanie mediacją przeszło nasze oczekiwania! Wygląda na to, że postaramy się zorganizować jeszcze takie spotkania w przyszłości!

Więcej na temat mediacji na

www.mediacja.gov.pl