Zatrzymajmy przemoc w naszych rodzinach...

"Zatrzymajmy przemoc w naszych rodzinach" to zamknięta grupa, która działa na Facebooku :

W ramach grupy jej członkowie rozmawiają, wymieniają się różnymi doświadczeniami, pomagają sobie wzajemnie i wspierają się.

Na forum grupy można przeczytać ciekawe artykuły, newsy i informacje dotyczące różnych form przemocy. Członkowie grupy poruszają tematy związane zarówno z przemocą psychiczną jak i fizyczną. Poruszane są też trudne tematy związane z przemocą ekonomiczną czy seksualną. Tematy postów mają na celu wsparcie i wskazanie jak budować dobre relacje w związku, dotyczą szacunku w partnerstwie czy tego jak bronić się przed kontrolą w związku,  kiedy ta kontrola powinna obudzić naszą czujność. Udzielane są porady jak można pomagać osobom, które doświadczają przemocy w domu. Podejmowane są także tematy powiązane z przemocą takie jak alkoholizm, stres czy lęk.

Członkowie grupy bardzo konkretnie wspierają się upubliczniając listę specjalistów, którzy zaoferowali swoją pomoc z całej Polski, a także pomagają sobie poza forum grupy. Ważne jest to, że w postach na grupie poza poradami możecie znaleźć wiele ciekawych, pozytywnych informacji, które nakłaniają do refleksji, weryfikacji swoich zachowań.

By dostać się do grupy trzeba zgłosić chęć przynależności i czekać na akceptację ze strony administratora. Każdy z członków grupy zobowiązuje się do przestrzegania regulaminu grupy.