„Czytam dotykiem” – książki trafiają do Ośrodków!

12 książek dotykowych wykonanych w ramach akcji „Czytam dotykiem” pt. ”Kopciuszek„ zostało wysłanych do ośrodków pracujących z niewidomymi i słabowidzącymi dziećmi z całej Polski!

Książki trafią do 10 Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących podanych na stronie wg. listy MEN oraz do Ośrodka Wychowawczo-Rewalidacyjnego w Częstochowie, którego kadra pomagała nam merytorycznie w realizacji projektu.

Ostatni egzemplarz książki został w Zakładzie Karnym nr 2 w Strzelcach Opolskich jako materiał poglądowy do produkcji kolejnych książek. Dzięki darczyńcom pomysłodawczyni projektu pozyskała darczyńcę, który wpłacił darowiznę pozwalająca na produkcję kolejnych 12 książek w ramach drugiej edycji projektu.

Przy realizacji projektu współpracowała z nami Partycja Zalejska autorka pierwszych autorskich książek, laureatka Konkursu Projekt Książki Dotykowo-Fakturowej „Manufaktura Książki” w 2012 i 2014 roku oraz Aneta Zalejska, która koordynowała projekt w zakładzie karnym, wolontariuszka Fundacji „Sławek”.

Wysyłka książek została przygotowana w Ośrodku Wychowawczo-Rewalidacyjnym w Częstochowie. Pomagali nam podopieczni Ośrodka, kilka osób dorosłych i dwoje dzieci dotkniętych upośledzeniem narządu wzroku. Przy całej akcji towarzyszył koordynatorom i pomysłodawcom akcji TVN 24, który przygotuje o projekcie większy materiał.

Cieszymy się z tego, że projekt został zakończony z sukcesem a książki są w drodze do czytelników !

Dziękujemy wszystkim którzy wsparli naszą akcję !