Nagroda Główna Festiwalu „Prison Movie” dla „Schodów do wolności”

Cieszymy się bardzo i gratulujemy panu Zdzisławowi Najda za zdobycie Nagrody Głównej na IV International Film Festival in Olsztyn „Prison Movie” w kategorii Produkcja profesjonalna. "Schody do wolności" w reżyserii Zdzisława Najdy to film, który opowiada o ludziach i założycielu Fundacji "Sławek" Marku Łagodzińskim

Jest to kolejna nagroda po Nagrodzie Głównej dla filmu dokumentalnego na Festiwalu Filmowym w Mińsku (Białoruś 2012) oraz przyznaniu Statuetki św. Andrzeja na Festiwalu Filmów dokumentalnych (Gruzja 2014) nagroda dla tego wyjątkowego dokumentu.

Film opowiada o pielgrzymce więźniów do Częstochowy. Więźniowie podczas tej pielgrzymki pełnią funkcje osobistych asystentów osób z niepełnosprawnością. Pielgrzymka od kilkunastu już lat jest organizowana przez Katolickie Stowarzyszenie Niepełnosprawnych Archidiecezji Warszawskiej, nasi więźniowie dołączają do niej i wspierają osoby z niepełnosprawnością.