Fundacyjna działalność edukacyjna!

12.05.2016

Fundacja "Sławek" od dawna aktywnie uczestniczy i współpracuje z uczelniami i szkołami kształcącymi w specjalizacjach takich jak: resocjalizacja, pedagogika resocjalizacyjna pedagogika wychowawczo-opiekuńcza, psychologia, kryminologia, kryminalistyka czy praca socjalna. W szczególności współpracujemy z Akademią Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej, Wyższą Szkołą Nauk Społecznych - Pedagogium w Warszawie, Collegium Civitas, Uniwersytetem Warszawskim, Uniwersytetem kard. Stefana Wyszyńskiego, Chrześcijańską Akademią Teologiczną oraz Bobolanum. W ramach współpracy organizujemy i prowadzimy wspólne projekty. Aktualnie prowadzone projekty to m.in. E.U.R.O.P.E. Celem projektu E.U.R.O.P.E. jest wzmocnienie europejskiej identyfikacji więźniów i młodzieży ze środowisk zagrożonych przestępczością i marginalizacją oraz zwiększenie ich zaangażowania obywatelskiego w kwestie społeczne realizujemy go wspólnie z Collegium Civitas. Kolejnym ważnym i ciekawym projektem jest organizacja Festiwalu Sztuki Więziennej tu fundacja współpracuje z Pedagogium - Wyższą Szkołą Nauk Społecznych.

Ponadto w ramach wspólnych działań organizujemy praktyki studenckie i staże studenckie.

W ramach współpracy pracownicy fundacji są zapraszani i uczestniczą w zajęciach dla studentów. Ostatnie takie zajęcia odbyły się w Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie - 11.05.2016 r.  poprzednie spotkanie ze studentami - 27.04.2016 r. Uniwersytet Warszawskiego Wydział Zarządzania.