Przekaż 1% na walkę z wykluczeniem

15.03.2016

Wspieraj nas swoim 1% - pomóż nam nagrywać kolejne bajki!

Dzięki twojemu 1% chcemy zmieniać wizerunek osób wykluczonych w społeczeństwie, chcemy wspierać dzieci i młodzież, których mama lub tata przebywa w więzieniu.

"Wiem, że moje maleństwo będzie słuchało bajeczki, którą codziennie przed snem będę mu czytała, przytulę go w myślach, wyśle aniołka by go uściskał i był przy nim gdy ja jestem w tym miejscu"- osadzona A.Ś. Warszawa-Grochów, uczestniczka projektu Poczytaj Mi.

Projekt polega na nagraniu czytanej przez więźnia bajki – nagranie jest przygotowane profesjonalnie przez realizatora dźwięku, utrwalone na płycie CD wraz z podkładem muzycznym wysłane do dziecka osoby osadzonej wraz z oprawą graficzną przygotowaną przez rodzica.

W projekcie wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom osób biorącym w nim udział. Do nagrania więzień przygotowywany jest przez współpracującego z Fundacją ,,Sławek” wolontariusza, przeszkolonego z zakresu realizacji dźwięku. Ponadto podczas nagrania więźniowie wykonują własnoręcznie rysunek, który zostaje umieszczony na okładce nagrania.

Przed dokonaniem nagrania wszyscy więźniowie podlegają  weryfikacji, w celu wykluczenia z udziału w projekcie tych skazanych, których karalność dotyczy przestępstw z udziałem dzieci w roli ofiary. Weryfikacji dokonuje wychowawca wyznaczony przez Dyrekcję jednostki do współpracy z koordynatorem projektu. W projekcie biorą udział skazani, którzy chcą nagrać bajkę dla dziecka, z którym jest spokrewniony lub spowinowacony (syna, córki, wnuka, wnuczki). W pierwszej kolejności udział w projekcie biorą osadzeni, którzy nagrywają bajkę dla swoich dzieci.

Chcesz wiedzieć więcej.