kup 1 drzewko

kup 100 drzewek

wesprzyj projekt dowolną kwotą

Regulamin akcji Adoptuj drzewko Goji

Adoptowane przez Ciebie drzewka mogą być sygnowane Twoim pseudonimem, imieniem i nazwiskiem lub nazwą firmy!

Docelowo planujemy nasadzić ok. 7 000 drzewek lycium barbarum odmian ‘New Big’ oraz AMBER SWEET GOJI® pozyskanych dzięki współpracy z firmą:

Kim jesteśmy?

Fundacja Sławek jest organizacją rodzinną posiadającą status OPP, która od 1998 roku pomaga osobom bezdomnym, uzależnionym, niepełnosprawnym oraz opuszczającym zakłady karne i ich rodzinom. Naszym priorytetem jest pomoc nakierowana na włączenie społeczne oraz utrzymanie więzi rodzinnych osób wykluczonych.

Co chcemy osiągnąć?

Uruchomić pierwszą w Polsce plantację najzdrowszego owocu świata czyli jagody Goji (lycium barbarum) w ramach Przedsiębiorstwa Ekonomii Społecznej.  Dzięki temu po raz pierwszy Polacy będą mieli możliwość zakupienia bogatych w witaminy świeżych owoców Goji, nasi podopieczni uzyskają całoroczne zatrudnienie a wypracowany zysk będzie wspierał programy włączenia społecznego osób wykluczonych.

​​Produkt

Naszym produktem są świeże owoce jagody Goji. Docelowo na 2 h pola chcemy nasadzić ok 7 tyś drzewek lycium barbarum odmian ‘New Big’ oraz ‘AMBER SWEET GOJI®’ pozyskanych dzięki współpracy z firmą „Clematis – źródło dobrych pnączy” co gwarantuje najwyższą jakość świeżych owoców. Wydajność roślin będzie rosnąć w kolejnych latach aż do ok 3 kg na roślinę czyli ok. 20 ton całkowitej produkcji z uprawy. W tym roku wyprodukowaliśmy pierwszą próbną partię 20 opakowań produktów. Owoce tych odmian (partia z 25 VIII 2015 r.) zostały przebadane w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Badania wykazały, że nie zawierają one szkodliwych dla człowieka alkaloidów. Zobacz pełną ekspertyzę >>>

Co już osiągnęliśmy?

W czerwcu 2017 zakupiliśmy dzięki programowi adopcyjnemu oraz prywatnym inwestorom 380 drzewek kolcowoju szkarłatnego odmiany „New Big” oraz unikatowej w skali europejskiej odmiany Amber Sweet Goji dającej bursztynowożółte owoce -  licencjonowanej przez firmę:

Clematis – Źródło dobrych pnączy (www.clematis.com.pl)

Obecnie Fundacja Sławek uruchamia plantację w prowadzonym przez nas Ośrodku Readaptacji Społecznej i Resocjalizacji w Mieni k. Mińska Mazowieckiego. Do dnia dzisiejszego postawiliśmy matecznik – tunel pod folią w którym namnażamy rośliny mateczne. Dodatkowo sprowadziliśmy z Australii nasiona rzadkiej odmiany Czarnego Goji czyli lycium ruthenicum, którym chcielibyśmy w przyszłości wzbogacić naszą ofertę. Jesienią całkowicie przygotowaliśmy pole do nasadzeń – przeprowadziliśmy odchwaszczanie, bronowanie oraz dostarczyliśmy nawóz organiczny.

Czego potrzebujemy?

Obecnie kluczowy jest zakup jak największej ilości roślin oraz systemu nawadniania aby przygotowane do uprawy pole mogło zostać wykorzystane już w 2017 roku. Aby powiększyć uprawę pilną potrzebą jest:

- zakup i nasadzenie 3 tyś. roślin odmiany New Big (11,64 zł/szt.) i 3 tyś. roślin odmiany Amber Sweet Goji (16,41 zł/szt.) - 84.150 zł

- zakup i montaż systemu nawadniania  – 14.200 zł

- zakup i montaż agrowłókniny celem ochrony roślin – 8.400 zł

- zakup i montaż systemu wspierania pędów podczas wzrostu – 7.520 zł

Całkowita niezbędna inwestycja to – 114.270 zł

Zobacz naszą historię w obrazkach - pobierz plik>>>

Dowiedz się więcej o naszych roślinach

(po kliknięciu w link poniżej zostaniesz przekierowany na stronę producenta naszych roślin - firmy Clematis):

Kolcowój szkarłatny, jagoda Goji AMBER SWEET GOJI® >>>

Kolcowój szkarłatny, jagody Goji 'New Big' >>>

Projekt „Goji Land” - zdobył uznanie w Programie Społeczny StartUp realizowanym przez Ashoka Polska! Dziękujemy!

Nasz projekt został wyróżniony w kategorii Pomysł na innowacyjny biznes społeczny. Jako laureaci otrzymaliśmy nieocenione wsparcie merytoryczne i finansowe.

Jak pisze jury konkursu "Projekt Goji Land jest szansą na włączenie społeczne osób wykluczonych a także promocję zdrowej żywności!"

Wciąż poszukujemy sponsorów strategicznych dla całego przedsięwzięcia. jeśli jesteś zainteresowany wsparciem napisz lub zadzwoń do koordynatora projektu:

Krzysztof Łagodziński

e: k.lagodzinski@gmail.com