"CZYTAM DOTYKIEM"

Program tworzenia książek dotykowych dla dzieci niewidzących i słabowidzących.

Historia programu "Czytam Dotykiem"

Program rozpoczęliśmy w 2016 roku dzięki współpracy z ówczesną koordynatorką projektu Anetą Zalejską i jej córką Patrycją Zalejską - autorką nagradzanych książek dotykowych, laureatką Konkursu Projekt Książki Dotykowo-Fakturowej „Manufaktura Książki” w 2012 i 2014 roku. Przy tworzeniu pierwszych książeczek dotykowych współpracowali z nami więźniowie z Zakładu Karnego nr 2 w Strzelcach Opolskich. Dzięki ich pracy powstały 24 ręcznie wykonane książeczki z bajką "Kopciuszek", które następnie zostały wysłane do ośrodków pracujących z niewidomymi i słabowidzącymi dziećmi z całej Polski! Książki trafiły do 10 Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących podanych na stronie wg. listy MEN oraz do Ośrodka Wychowawczo-Rewalidacyjnego w Częstochowie, którego kadra pomagała nam merytorycznie w realizacji projektu. Książki dotykowe te zostały wykonywane przez więźniów odbywających wieloletnie wyroki za najcięższe przestępstwa. Ich praca na rzecz dzieci niewidomych i słabowidzących była formą zadośćuczynienia a także wpłynęła na rozwój społecznej wrażliwości skazanych. W kolejnych miesiącach okazało się, że pomysłodawczyni projektu pozyskała darczyńcę, który wpłacił darowiznę pozwalającą na produkcję kolejnych 12 książek w ramach drugiej edycji projektu.

W roku 2018 roku zrealizowaliśmy pierwszą akcję charytatywną "Podziel się opłatkiem" dzięki której mogliśmy kontynuować programy Fundacji Sławek - w tym także program "Czytam Dotykiem". Jednocześnie rozpoczęliśmy współpracę w nowo powstałą Fundacją Kołobajki - założoną przez twórczynię książeczek dotykowych Patrycję Zalejską i Kiryła Konowałowa. Dzięki tej współpracy nowo powstała pracownia Fundacji Kołobajki mogła w 2019 roku wykonać kolejnych 10 książeczek dotykowych i przekazać je do Specjalistycznych Ośrodków Wsparcia oraz Bibliotek dla dzieci niewidomych i słabowidzących.

W grudniu 2019 roku rozpoczynamy kolejną edycję akcji charytatywnej "Podziel się opłatkiem" wspierającej programy Fundacji Sławek. Zbiórka wesprze także program "Czytam Dotykiem". Dzięki temu w 2020 kolejne książeczki trafią do Specjalistycznych Ośrodków Wsparcia oraz bezpośrednio do dzieci niewidomych i słabowidzących!

Szukaj także najnowszych informacji o programie na: www.facebook.com/fundacjaslawek.org

Dziękujemy wszystkim, którzy przez te wszystkie lata wspierają projekt "Czytam Dotykiem" poprzez zakup cegiełek w postaci opłatków świątecznych lub poprzez wsparcie darowizną. Dzięki Wam możemy tworzyć lepszy świat!

#RóbDobro

#CzytamDotykiem