PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS!

"Poprzez tą akcję chcemy pokazać, że każdy może w życiu wiele osiągnąć i odnieść sukces! Wszystko zależy od Ciebie! Odpowiada to temu co zawsze mówiłem i co jest moim mottem w pracy. Nie jest ważne jaki byłeś dotychczas, ważne, jak chcesz spędzić resztę życia! Nikogo nie przekreślamy! Nikogo nie skreślamy!"

- mówi prezes Fundacji, pan Marek Łagodziński.

Fundacja "Sławek" wspólnie ze studentami Akademii Pedagogiki Specjalnej prowadzi akcję społeczną "#nieskreślam".

Celem akcji jest zmiana wizerunku osób wykluczonych społecznie. Chcemy pokazać, że każdy może w życiu wiele osiągnąć i odnieść sukces. Sukces w życiu prywatnym i zawodowym. Chcemy pozytywnie zmieniać wizerunek osób, które przebywały w więzieniu. Wiemy, że tylko zmiana wizerunku w społeczeństwie może pomóc im zmieniać swoje życie. Nikogo nie przekreślamy - nikogo nie skreślamy! Nastawienie społeczne do osób osadzonych w sposób bardzo istotny wpływa także na pozycję społeczną ich najbliższych - rodziny i dzieci. Są oni marginalizowani i osamotnieni. W sytuacji, gdy w więzieniu przebywa ich najbliższy mąż, żona, tata czy mama postawa otoczenia ma ogromne znaczenie.

"Przychodzą do nas ludzie, którzy wyszli z więzienia i chcą normalnie żyć, chcą skończyć z przeszłością, ale borykają się z podstawowymi problemami. Nikt nie chce ich przyjąć do pracy, nikt nie chce im zaufać. Dlatego też ta akcja jest taka ważna! Ci, którzy chcą zmieniać swoje życie muszą mieć wsparcie społeczne!" - mówi Danusia, pracownik Fundacji.

W Fundacji znamy wiele takich historii...

Arek, lat 40, były więzień - Chciał normalnie żyć, chciał pracować...ale było mu bardzo ciężko...w więzieniu siedział 15, nie miał zawodu, nie umiał obsługiwać komputera, był zagubiony...był sam rodzice mu zmarli, jak przebywał w więzieniu, nie miał rodziny, żony ani dzieci nikogo dla kogo byłoby warto...było mu bardzo ciężko. To była walka, każdego dnia.

Na czym polega nasza akcja? W ramach akcji chcemy:

1. zbadać nastawienia ludzi wobec więźniów i byłych więźniów;

Elementem akcji jest badanie postaw wobec osób wykluczonych społecznie. Dlatego też prosimy poświęć kilka chwil i wypełnij ankietę on line:

2. robić zdjęcia (selfie) z  #nieskreślam

Wszystkich, którzy wspierają naszą akcję zachęcamy do robienia sobie zdjęć i umieszczania ich na portalach społecznościowych tylu FB Instagram. Jeśli chcecie byśmy te zdjęcia umieszczali także na naszym FB Fundacji Sławek, prosimy o wypełnienie zgody na udostępnienie wizerunku.

Zgoda na udostępnienie wizerunku:

3. propagować # nieskreślam;

Poprzez propagowanie #nieskreślam chcemy zwrócić uwagę na poważny problem wykluczenia, naznaczania i oceny negatywnej osób, które przebywały w więzieniu, były osadzone pozbawione wolności.

Chcemy zwrócić uwagę nie tylko, na tych którzy chcą zmienić swoje życie ale na ich bliskich, rodziny i dzieci. Statystyki są nieubłagane ok 78000 osób w ciągu roku w Polsce opuszcza Zakłady Karne i chce rozpocząć nowe życie.

Więcej: o akacji informujemy na bieżąco na naszej stronie www oraz na FB https://www.facebook.com/Fundacja-S%C5%82awek-194048017278089/?fref=nf

Dla ułatwienia dołączamy plik z #nieskreślam gotowy do druku

Co udało nam się już zrobić?

Nagraliśmy spoty, których celem będzie zmiana wizerunku osób, które wychodzą z więzień – aktualnie trwa montaż filmików.

Zdjęcia #nieskreślam galeria na naszym FB:

Na stronie www.ngo.pl

KAMPANIA 1% 2015

Kampania zdobyła wyróżnienie na Konkursie Kampanii Społecznych: